Johtaja, näytätkö eettistä esimerkkiä?

Johtaja, näytätkö eettistä esimerkkiä?

Sosiaalisen median aikakaudella yritysten ja yksilöiden tekemien harkitsemattomien valintojen vaikutukset ovat suuremmat kuin koskaan. Tämän lisäksi myös perinteinen media on valtavan kiinnostunut siitä, miten organisaatioita johdetaan. Miten ja miksi organisaatioissa kannattaisi kehittää johtamisen prosesseja eettisyyden näkökulmasta?

Kaikista tärkeintä yrityskulttuurin luomisessa johtamisen näkökulmasta on se, miten oma johtamisemme näyttäytyy johdettaviemme kokemuksissa. Jokaisessa yrityksessä on kirjallisia ohjeita ja dokumentteja, joissa kuvataan toimintaa, jota organisaation jäseniltä odotetaan. Kun aloitat uuden työn, luet toki yrityksen eettiset periaatteet. Virallisilla ohjeistuksilla on todellisuudessa kuitenkin paljon pienempi rooli, kuin oikean elämän esimerkillä. Oikeastaan edes sillä, mitä johtajana sanot ei ole niin paljoa merkitystä, kuin sillä, miten itse toimit. Me ihmiset olemme taipuvaisia ottamaan mallia ennemmin teoista, kuin sanoista.

Eettisen kulttuurin muodostumiseen vaikuttaa myös se, miten mittaamme ja palkitsemme menestystä organisaatioissa. Yrityksiin ja johtajiin kohdistuu nykyään valtavasti paineita. Meillä on paineita suoriutua, innovoida, menestyä johtamisessa, lisätä myyntiä ja niin edelleen. Kun tiimisi jäsen yrittää miettiä, minkälaisesta toiminnasta häntä arvostetaan tai palkitaan, hän hakee vastauksia sinun tekemistäsi päätöksistä tai päättämättä jättämisistä. Sanomisista tai sanomatta jättämisistä. Siksi sinulla on johtajana valtava vastuu kulttuurin luomisessa – halusit tai et!

Ajattele viimeisintä päätöstäsi palkita tai olla palkitsematta jotakuta tai esimerkiksi tiimiä. Mikä oli se sanaton viesti, jonka samalla annoit tiimillesi? Sillä, mikä organisaatiossa on ”menestyksen mittari” vaikuttaa suoraan siihen, miten hyvin tiimisi onnistuu tekemään eettisesti kestäviä valintoja – etenkin niissä kaikista kiperimmissä tilanteissa. Painotammeko tehokkuuden ja taloudellisen suoriutumisen lisäksi tarpeeksi myös sitä, millä hinnalla menestys tahkotaan?

Vaikea keskustelu on lahja

Johtajalla on tärkeä rooli organisaation eettisen pohdinnan mahdollistamisessa. Harmaita alueita on paljon ja päätökset harvoin ovat mustavalkoisia. Johtajina meidän tulee antaa tiimillemme riittävät eväät eettisesti kestävien ratkaisujen tekemiseen. Eettiset periaatteet eivät voi antaa meille valmiita vastauksia jokaiseen eteen tulevaan tilanteeseen. On siis oleellista, että meistä jokainen oppii navigoimaan harmaalla alueella, käyttämään omaa harkintaansa, hidastamaan vauhtia ja pyytämään neuvoja, kun kohtaamme huolenaiheen tai kysymyksen.

Meidän tulee johtajina mahdollistaa omassa tiimissämme eettisen pohdinnan syntyminen – eli se, että eettisesti herkkiä kysymyksiä ei lakaista maton alle vaan ne nostetaan rohkeasti pöydälle ja niistä keskustellaan. Todellakin siis tarvitaan keskustelua ja vuorovaikutusta, jotta saamme harjoitettua moraalista muskeliamme. Nämä keskustelut eivät aina ole mukavia tai helppoja, vaan usein äärimmäisen epämiellyttäviä.

Jos et koskaan kuule huolenaiheista taikka kohtaa sellaisia itse työpaikallasi, se ei tarkoita, etteikö niitä olisi. Sellaista organisaatiota ei ole olemassakaan, jossa eettisiä huolenaiheita ei lainkaan esiinny. Ole siis kiitollinen seuraavan kerran, kun joku tiimistäsi tulee luoksesi eettisen huolenaiheen tai pulman kanssa.

Kirjoittaja on Code of Conduct Companyn perustaja, jonka mielestä työelämässä pitäisi käydä enemmän vaikeita keskusteluita. 


Haluatko oppia lisää vastuullisesta johtamisesta?

Tule oppimaan vastuullisesta liiketoiminnasta johtamisen näkökulmasta Code of Conduct Academyyn! Academysta löydät monipuolisen kattauksen verkkokoulutussisältöjä aina eettisen yrityskulttuurin johtamisesta vastuullisen esihenkilön työkalupakkiin.

Ota yhteyttä

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia

Code of Conduct Company.

Postiosoite: Tiilimäki 24 A 1,
00330 Helsinki, Finland

info@codeofconduct.fi
tel. +358 50 486 9821