Opiskelun ainainen tammikuu

Opiskelun ainainen tammikuu

Itsensä kehittäminen, ei pelkästään ammatillisesti vaan myös henkilökohtaisesti on jo jonkun aikaa ollut valtavan suosittua, ellei jopa suotavaa. Opiskelu kiinnostaa valtavasti, mutta monella todellisuus vastaa kuitenkin kuntosaleilta tuttua tammikuuilmiötä, jossa alkuinnostusta lukuun ottamatta kuntoillaan enemmän teoriassa, kuin käytännössä.

On hyvä tiedostaa, että aikuinen oppii eri tavalla, kuin lapsi, vaikka suuri osa oppimismateriaalista ja -tavoista on edelleen tehty lapsille kehitetyn konseptin mukaisesti. Kukapa meistä ei oppisi, jos päivän pääasiallinen tavoite olisi saapua paikalle, kuunnella juttuja uusista asioista ja siinä sivussa puuhastella kavereiden kanssa. Aikuisen oppimiseen kuitenkin vaikuttavat esimerkiksi aikaisemmat oppimiskokemukset, elämäntilanne sekä motivaatio.

Miksi sitten on niin vaikeaa lopettaa somen selaaminen ja Netflixin katsominen ja opiskella asiaa, josta on itseasiassa kiinnostunut ja haluaa tietää lisää?

Sisäinen ja ulkoinen motivaatio

Töissä tehtävä pakollinen kurssi täyttää määritelmän ulkoisesta motivaatiosta – ulkoinen tekijä määrittelee motivaation. Sisäinen motivaatio nimensä mukaisesti kumpuaa ihmisestä itsestä. Voit olla kiinnostunut opiskelun aiheesta tai ehkä nautit tiedon tuomasta arvostuksesta kollegoidesi parissa. Miksi sitten on niin vaikeaa lopettaa somen selaaminen ja Netflixin katsominen ja opiskella asiaa, josta on itseasiassa kiinnostunut ja haluaa tietää lisää?

Jos toiveissa on lisätä opiskelun määrää omassa arjessa, kannattaa ottaa elämäntapamuutokseen liittyvät vinkit käyttöön. Yhden projektin saa puserrettua kasaan, vaikka päällä seisten, mutta jatkuva opiskelu ei onnistu väkisin. Opiskeluun tulee luoda rutiineja ja mahdollisuuksia. Jos työajasta ei ole mahdollisuutta lohkaista aikaa opiskeluun, kannattaa ensimmäiseksi miettiä onko aihe sellainen, jota jaksaa opiskella vielä työpäivän jälkeen. Opiskelusta tulee tällöin harrastus, vaikka se koskisi ammatillista aihetta. Molemmissa tapauksissa kalenterimerkinnän tekeminen on hyvä paikka aloittaa, koska aina – ihan aina, tulee jotain muuta. Elämäntapamuutoksen tapaan opiskelu ei kuitenkaan tyssää siihen, että välillä sille ei ole aikaa.

Kaikki keinot käyttöön

Omien olettamusten ja tavoitteiden hallinta on myös hyvä keino tasoittaa tietä. Täytyy hyväksyä se, että tilanne on erilainen, kuin silloin, kun opiskelu oli päätoimista. Opiskella voi tietysti niin paljon kuin haluaa, mutta voi hyvin aloittaa kahdesta tunnista kuussa tai aiheesta riippuen vaikka 10 minuutista päivittäin. Jos opiskelun psykologinen puoli kiinnostaa, opiskelun tueksi omaa motivaatiota voi miettiä hieman tarkemmin. Miksi haluan opiskella? Mitä minä saan siitä, että käyn tämän kurssin? Mihin minä tarvitsen tätä tietoa? Onko olemassa jotain muuta tapaa, jolla mitata opiskelun onnistumista, kuin kurssin suorittaminen?

Kun sisäinen selkäranka tarvitsee tukea ulkoisista lähteistä, ei asiasta kannata masentua. Opiskelu kivassa kahvilassa tai kurssin suorittaminen yhtä aikaa ystävän kanssa ovat helppoja keinoja varmistaa opiskelun jatkuminen. Opiskelu voi myös olla täydellinen syy ottaa säännöllisesti omaa aikaa, juosta viisi ylimääräistä kilometriä tai keino varmistaa puhdas omatunto Netflixiä katsoessa. Whatever suits you best!

Lopuksi vielä huonot uutiset: välillä mikään muu, kuin päättäminen ei auta.
Erityisen hankalalla hetkellä kannattaa ottaa lenkkeilystä tutut opit käyttöön ja opiskella vaikka 30 minuuttia ja jos siinä kohtaa ei halua jatkaa, voi lopettaa hyvillä mielin. Vaarana kuitenkin on, että opiskelu vie mennessään aloittamisen tuskan voitettuaan.

Kirjoittaja on Code of Conduct Companyn GRC-asiantuntija, joka löytää nerokkuutta yksinkertaisesta ja innostuu erityisesti muiden tuottamista älykkäistä sanoista.


Haluatko kehittää vastuullisuusosaamistasi?

Code of Conduct Academy on ensimmäinen osaamisen verkkokauppa Suomessa, joka kokoaa yhteen ainutlaatuisen koulutuskokonaisuuden vastuullisen liiketoiminnan ja yrityskulttuurin ympärille. Tutustu Academyn tarjontaan ja tule oppimaan vastuullisuuden teemoista! Lahjoitamme Academyn kaikki maaliskuun tuotot lyhentämättömänä Ukrainan sodan uhrien avuksi.

Ota yhteyttä

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia

Code of Conduct Company.

Postiosoite: Tiilimäki 24 A 1,
00330 Helsinki, Finland

Käyntiosoite: Bulevardi 21 (sopimuksen mukaan)

info@codeofconduct.fi
tel. +358 50 486 9821