Tulosta inhimillisyyden kustannuksella

Tulosta inhimillisyyden kustannuksella

”Lämminhenkisyys. 

Luotettavuus.

Avoimuus.

Asiakaskeskeisyys.”

Keväällä 2019 Esperi Caren nettisivuillaan viestimät arvot

Keväällä 2019 otsikot huusivat punaista. Julkiseen keskusteluun Suomessa nousivat hoiva-alan ongelmat, jotka liittyivät muun muassa vanhusten epäeettiseen kohteluun. Usean hoivakodin toiminnassa havaittiin puutteita esimerkiksi hygienian, lääkehoidon ja ravitsemuksen saralla. Pääsyy ongelmiin oli hoitohenkilökunnan riittämättömyys ja yritysten paineet tuottaa palvelua mahdollisimman halvalla.

Yksi kohun keskelle joutuneista yrityksistä oli Esperi Care, jonka Kristiinankaupungissa sijaitseva hoitokoti – ja sen jälkeen moni muu – lakkautettiin laiminlyöntien vuoksi:

”Saatujen tietojen perusteella Valvira katsoo, ettei toimintayksikön toiminta vastaa sille myönnettyä yksityisestä sosiaalihuollosta annetun lain mukaista lupaa ja asiakasturvallisuus vaarantuu vakavasti, mikäli toimintaa jatketaan.”

Valvira

”Ihmiset olivat Esperillä kertakäyttötavaraa”

Esperin yrityskulttuuria on kuvattu mediassa viiltävän suorasanaisesti sekä henkilöstön että yhtiön kanssa yhteistyötä tehneiden tahojen toimesta. Yrityskulttuuriasiantuntija Panu Luukka kuvaa Esperin kulttuuria blogikirjoituksessaan seuraavasti:

”Sitä [Esperin kulttuuria] kuvasivat keskeisesti sanat minimointi, välinpitämättömyys ja pelko. Ne näkyivät kaikessa entisten esperiläisten toiminnassa, erityisesti esimiesten.”

”Esperiltä perityssä liiketoiminnassa näkyi käsittämätön minimoinnin kulttuuri. Kaikki työt tehtiin mahdollisimman vähällä ja halvalla. Eikä sillä ollut väliä, oliko kyseessä työntekijä tai asiakas. Työntekijöihin ei Esperillä panostettu ja se näkyi – etenkin johtamisessa. Ihmiset olivat Esperillä kertakäyttötavaraa. Jos ei kiinnostanut, niin bussipysäkiltä kuulemma löytyisi uusia. Työntekijöitä käskytettiin, määräiltiin, pakotettiin ja tarvittaessa kusetettiin. Huonoon tai epäasialliseen käytökseen ei puututtu. Tätä toimintamallia eivät ole työntekijät itse keksineet, ehei. Se valui ylhäältä alas. Se oli Esperin kulttuuri.”

Panu Luukka, yrityskulttuuriasiantuntija

Korvien, suiden ja silmien sulkemista

Esperin tapaus tuntuu olevan surullisen ikävä esimerkki organisaatiokulttuurista, jossa ongelmista vaietaan. Sekä hoivapalvelujen tilaaja että tuottaja ovat olleet tietoisia ongelmista, mutta ne ovat pysyneet visusti julkisina salaisuuksina. Ne oli ehkä tarkoitus korjata. Jos ei nyt heti, niin aivan kohta. Mutta usein ”kohta” on jo liian myöhäistä.

Esperi Caren toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja esittivät ensimmäisten uutisten jälkeen pahoittelunsa. Yrityksen johto ei heidän mukaansa kuullut ”hiljaisia viestejä”.

”Hiljaisen viestin” vertauskuva oli siinä mielessä mielenkiintoinen, että Tehy julkaisi vuotta aikaisemmin Esperin toiminnasta selvityksen, jossa kerrottiin muun muassa seuraavaa:

”Henkilöstömitoitus ei ole riittävä. Sijaisia ei palkata tai jos palkataan, he työskentelevät vain 6-7 tuntia päivässä, mikä lisää vakituisen henkilöstön työmäärää ja kiirettä. Koulutetun hoitohenkilöstön työajasta suuri osa menee hoitamisen sijasta pyykkihuoltoon ja ruoanlaittoon. Kiire vaarantaa potilasturvallisuutta ja aiheuttaa lääkepoikkeamia.”

Tehy pyysi Esperiltä kirjallista selvitystä siitä, mihin toimenpiteisiin ryhdyttäisiin näiden vakavien puutteiden edessä. Esperin toimitusjohtaja kommentoi väitteitä kiistämällä ongelmat.

Samaan aikaan kun toimitusjohtaja ”ei kuullut hiljaisia viestejä”, Esperi Caren työntekijöitä kehotettiin vaikenemaan ongelmista. Työntekijöitä irtisanoutui jatkuvasti eettisistä syistä, ja omaisten tiedonsaantia rajoitettiin.

Miksi leikitään ihmishengillä?

”Koska yritykset eivät voi tuottaa voittoa ja laadukasta palvelua tehdyillä sopimuksilla, ne päätyvät rikkomaan työehtosopimuksen määräyksiä ja tuottamaan huonoa laatua.”

Vappu Okkeri, Tehyn asianajaja

Ongelmien ratkaisemisen ja eettisesti kestävän toiminnan kehittämisen sijasta Esperi Care teki päätöksen: voitontuotto laadun ja potilasturvallisuuden edelle. Toimintakulttuuri on selkeä: ongelmista ei kerrota, jotta niitä ei tarvitse tunnustaa – eikä edes yrittää ratkaista.

Ota yhteyttä

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia

Code of Conduct Company.

Postiosoite: Tiilimäki 24 A 1,
00330 Helsinki, Finland

Käyntiosoite: Bulevardi 21 (sopimuksen mukaan)

info@codeofconduct.fi
tel. +358 50 486 9821